6.5 Creedmoor

Het kogelkaliber 6,5 Creedmoor is een relatief jong kaliber, ontwikkeld door de Amerikaanse munitie fabrikant “Hornady” in 2007. Ondanks de geringere hulsafmetingen blijkt uit praktijk testen dat dit kaliber betere prestaties geeft dan de Scandinavische en Duitse broertjes, namelijk de 6,5×55 en  6,5×57  (zie tabellen 1 en 2).

6,5 creedmoor

Oorspronkelijk ontwikkeld als lange afstand kaliber t.b.v. sportschutters. Omdat het projectiel niet te dik en erg lang is, heeft het uitstekende ballistische eigenschappen ofwel het ballistisch coëfficiënt is heel gunstig (bc-waarde).

Inmiddels hebben wij een behoorlijk aantal 6,5 Creedmoor wapens/lopen verkocht aan jagers en de resultaten zijn verbluffend. De ervaringen uit het veld leren zelfs dat het kaliber op zwartwild ook prima werkt.

Op het eerste gezicht lijkt een 6,5 mm punt niet erg geschikt als “allround” kaliber omdat het een dunnere punt is dan de allround kalibers die wij gewend zijn zoals .308 Win, .30-06 sprf. en 7×64.

Het gemiddelde projectielgewicht van de “allround” kalibers is plm. 10,5 gram.
Het gemiddelde puntgewicht van de 6,5 Creedmoor is plm. 8,5 gram, ongeveer 20% minder.

Waarom komt de 6,5 Creedmoor dan in het veld tot zulke goede resultaten?

Dit heeft verschillende oorzaken:

  1. Aanvangssnelheid: Deze is minder dan de standaardkalibers. Dit lijkt op het eerste gezicht geen voordeel, maar is het juist wel. Veel jagers die met “allround” kalibers schieten kennen het fenomeen dat op relatief korte afstanden (50 meter en minder) het projectiel zo snel is, dat de energie niet of niet altijd genoeg afgegeven wordt. Dus hoe lager de snelheid op korte afstand des te beter de energieafgifte.
  2. Snelheid op afstand: Omdat het ballistisch coëfficiënt zo gunstig is, neemt de snelheid veel minder snel af dan bij de “allround” kalibers het geval is. Daardoor is de energie op grotere afstanden op een bepaald moment hetzelfde en daarna dus meer.
  3. Nauwkeurigheid: De schotbeelden van dit kaliber zijn superieur, niet alleen op 100 meter maar juist op de grotere afstanden omdat de snelheid relatief hoog blijft en het ballistisch coëfficiënt heel gunstig is. Hierdoor is het projectiel ook minder windgevoelig en daardoor nauwkeuriger.
  4. Terugslag: De terugslag van dit kaliber is veel minder dan de “allround “ kalibers. Dit verhoogt het schietcomfort en zorgt ervoor dat je beter door je schot heen kan kijken.


Steeds meer wapen- en munitiefabrikanten omarmen dit kaliber.

Op het ogenblik hebben wij 6,5 Creedmoor lopen voor de Blaser R8 op voorraad en krijgen geweren binnen van Steyr, Anschutz en Sako. Ook is er al loodvrije munitie verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Sellier & Bellot Exergy Blue of de RWS Evo Green.

Delen:

Chat openen
1
Waar kunnen we bij helpen?
Stel een vraag.