Steyr Mannlicher fabriek

De rijke historie van het wapenmerk Steyr Mannlicher

Steyr Mannlicher is een sterk wapenmerk dat u rechtstreeks vanaf fabriek bij Geweermakerij Elspeet kunt kopen. Er zijn een aantal bekende Steyr kogelgeweer modellen voor de jacht en de schietsport gemaakt door de jaren heen. Bekende modellen zijn de Steyr SSGSteyr AUG en de Steyr Mannlicher Classic in verschillende uitvoeringen. In 2014 werd de Steyr Mannlicher CL2 geïntroduceerd met verhoogde kolf en het bekende Safe Bold System.

Sinds 1831

De oorsprong van het wapenmerk Steyr Mannlicher gaat terug naar het jaar 1831 toen Josef Werndl werd geboren. Zijn vader had een wapenfabriek in het de Oostenrijkse stad Steyr en leverde voornamelijk onderdelen aan de Weense wapenindustrie. Josef groeit op met het wapenambacht en, voordat hij bij zijn vader gaat werken in 1849, loopt hij stage bij verschillende wapenfabrieken in Wenen en Praag. Het boterde niet tussen Josef en zijn vader en Josef ging het leger in. Hier werd hij tewerkgesteld in de staatsgeweerfabrieken in Wenen en Josef zag toen voor het eerst de Amerikaanse machines die onderdelen in de massa produceerden.

Remmington en Colt

Josef zijn vader was zijn zoon nodig en hij liet Josef uit militaire dienst ontslaan. Opnieuw was een samenwerking tussen vader en zoon geen succes, omdat Josef het bedrijf van zijn vader graag wilde moderniseren. Josef vertrok en werkte in Duitsland en later in Amerika bij Remmington en Colt. Uiteindelijk keerde hij terug naar Oostenrijk en Josef Werndl begon zijn eigen wapenwerkplaats.

Gewehrmodel 1867

Nadat in 1855 Josef zijn vader overleed, was het zijn moeder die Josef terughaalde naar het familiebedrijf. De wapenfabriek werd gemoderniseerd en Josef begon met het produceren van geweren met een achterlader. Hij richtte samen met zijn broer het bedrijf Josef und Franz Werndl & Comp op dat in Steyr was gevestigd. Karel Holub was de chefontwerper en in 1866 overtuigde Josef de Oostenrijkse minister van oorlog het leger uit te rusten met het Werndl-Holub achterlaadgeweer. Uiteindelijk werden 100.000 geweren besteld van het ‘Gewehrmodel 1867’.

Militaire wapen productie

Het bedrijf in Steyr werd uitgebreid en er werden aandelen uitgegeven om aan kapitaal te komen. In 1873 haalde Josef Wenrndl een opdracht van het Koninklijke Pruisische leger binnen om een half miljoen geweren van het Mauser Model 1871 te produceren . Ook andere landen bestelden militaire geweren bij de Österreichische Waffenfabriks Geselschaft. Langszaam raakten de legers voorzien van de achterlaadgeweren, en de orders bleven halverwege de jaren tachtig van de negentiende eeuw achterwege. De productiecapaciteit van de wapenfabrieken kregen een nieuwe bestemming. Zo werden dynamo’s, elektrische motoren en gloeilampen geproduceerd in Steyr.

Mannlicher

Ferdinand van Mannlicher was een spoorwegingenieur met grote interesse in wapensystemen. Hij ontwierp het patroonmagazijn dat met patroonclips snel geladen kon worden en het wordt toegepast op de Steyr Mannlicher Model 1986, een infanteriegeweer,  en later ook op het Model 1895.In 1899 sterft Josef Werndl. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een industrieel concern met 10.000 mensen in dienst dat van alles produceert, waaronder fietsen en later ook auto’s, vrachtwagens en tractoren. Na de tweede wereld oorlog kreeg Steyr in 1950 toestemming om de productie van geweren opnieuw te hervatten. Het bedrijf maakt vanaf die periode vooral jachtgeweren onder de naam Mannlicher-Schönauer en later Steyr-Dailmer-Puch AG. In 1987 werd de wapentak ondergebracht in de onderneming Steyr-Mannlicher AG dat jachtgeweren, sportgeweren en militaire geweren produceert. De Steyr AUG (Armee Universal Gewehr) is een bekend type militair geweer van deze tijd.

Steyr Mannlicher vanaf fabriek bestelt

Wie een sportgeweer of een jachtgeweer van Steyr-Mannlicher zoekt, kan bij Geweermakerij Elspeet terecht voor deskundig advies over Steyr Mannlicher wapens voor de jacht en de schietsport. We betrekken de Steyr geweren rechtstreeks van de fabriek. Voor een idee van de voorraad wapens van Steyr die u in onze winkel vindt, kunt u de actuele wapenvoorraad op onze website raadplegen of kom gewoon eens langs in onze winkel.